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먹지 말아야 할 최종당화산물(AGE)

by 건강웰빙정보 2023. 9. 17.
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What Are Advanced Glycation End Products (AGEs)?

최종당화산물(AGE)이란 무엇입니까?

AGE는 설탕이 혈류 단백질이나 지방과 상호작용할 때 형성됩니다.

고수준의 AGE는 #염증 #산화스트레스 #알츠하이머병 #당뇨병 #심장병 #신부과 관련 있습니다.

AGEs form when sugar interacts with proteins or fats in the bloodstream. High levels of AGEs have been linked to inflammation, oxidative stress, Alzheimer’s, diabetes, heart disease, and renal failure.

과식 비만은 심각한 건강문제를 일으키는 것으로 알려져 있습니다.

이는 #인슐린저항성, 당뇨병 및 심장병 발병 위험을 증가시킵니다(1신뢰할 수 있는 소스).

그러나 연구에 따르면 #최종당화산물 ( #AGE )이라는 유해 화합물도 체중에 관계없이 대사건강에 강력한 영향을 미칠 수 있는 것으로 나타났습니다.

AGE는 나이가 들수록 자연적으로 축적되며 특정 음식을 고온에서 조리할 때 생성됩니다.

이 글에서는 AGE가 무엇인지, AGE 수치를 낮추는 방법 등 AGE에 대해 알아야 할 모든 것을 설명합니다.

Overeating and obesity are known to cause serious health problems. They increase your risk of developing insulin resistance, diabetes, and heart disease (1Trusted Source).

However, studies have found that harmful compounds called advanced glycation end products (AGEs) may also have a powerful effect on your metabolic health — regardless of your weight.

AGEs accumulate naturally as you age and are created when certain foods are cooked at high temperatures.

This article explains all you need to know about AGEs, including what they are and how to reduce your levels.

AGE 란 무엇입니까? What are AGEs?

최종당화산물(AGE)은 단백질이나 지방이 혈류에서 설탕과 결합할 때 형성되는 유해한 화합물입니다.

이 과정을 당화(2신뢰할 수 있는 소스)라고 합니다.

AGE는 식품에서도 형성될 수 있습니다.

굽거나 튀기거나 토스트하는 등 고온에 노출된 음식에는 이러한 화합물이 매우 높은 경향이 있습니다.

실제로 식단은 AGE의 가장 큰 원인입니다.

Advanced glycation end products (AGEs) are harmful compounds that are formed when protein or fat combine with sugar in the bloodstream. This process is called glycation (2Trusted Source).

AGEs can also form in foods. Foods that have been exposed to high temperatures, such as during grilling, frying, or toasting, tend to be very high in these compounds.

In fact, diet is the biggest contributor of AGEs.

다행스럽게도 신체에는 항산화 및 효소 활동과 관련된 유해 화합물등 이러한 유해한 화합물을 제거하는 메커니즘이 있습니다(3신뢰할 수 있는 소스, 4신뢰할 수 있는 소스).

그러나 너무 많은 AGE를 섭취하거나 자발적으로 너무 많은 형태를 섭취하면 신체가 이를 제거하는 속도를 따라잡을 수 없습니다.

따라서 그들은 축적됩니다.

낮은 수치는 일반적으로 걱정할 필요가 없지만, 높은 수치는 산화 스트레스와 염증을 유발하는 것으로 나타났습니다(5신뢰할 수 있는 소스).

실제로 높은 수치는 당뇨병, 심장병, 신부전, 알츠하이머병은 물론 #조기노화 등 많은 질병의 발병과 관련이 있습니다.

또한 당뇨병 환자와 같이 혈당 수치가 높은 사람들은 AGE가 너무 많이 생성되어 체내에 축적될 위험이 더 높습니다.

따라서 많은 건강전문가들은 AGE 수준이 전반적 건강의 지표가 될 것을 요구하고 있습니다.

Fortunately, your body has mechanisms to eliminate these harmful compounds, including those involving antioxidant and enzymatic activity (3Trusted Source, 4Trusted Source).

Yet, when you consume too many AGEs — or too many form spontaneously — your body can’t keep up with eliminating them. Thus, they accumulate.

While low levels are generally nothing to worry about, high levels have been shown to cause oxidative stress and inflammation (5Trusted Source).

In fact, high levels have been linked to the development of many diseases, including diabetes, heart disease, kidney failure, and Alzheimer’s, as well as premature aging (6Trusted Source).

Furthermore, people who have high blood sugar levels, such as those with diabetes, are at a higher risk of producing too many AGEs, which can then build up in the body.

Therefore, many health professionals are calling for AGE levels to become a marker of overall health.

SUMMARY

AGE는 지방과 단백질이 설탕과 결합할 때 체내에서 형성되는 화합물.

높은 수준으로 축적되면 많은 질병의 위험이 증가

AGEs are compounds formed in the body when fat and protein combine with sugar. When they accumulate in high levels, they increase the risk of many diseases.

Modern diets are linked to high levels of AGEs

현대식 식단은 고수준의 AGE와 관련 있습니다

일부 현대식품에는 상대적으로 많은 양의 AGE가 들어 있습니다.

이는 주로 음식을 건조한 열에 노출시키는 인기있는 조리방법 때문입니다.

바비큐, grilling, 로스팅, baking, 튀김, 소테, broiling, searing, 토스트가 포함됩니다.

Some modern foods contain relatively high amounts of AGEs.

This is mostly due to popular methods of cooking that expose food to dry heat.

These include barbecuing, grilling, roasting, baking, frying, sautéing, broiling, searing, and toasting (7Trusted Source).

이들 조리방법은 음식 맛, 냄새, 보기를 좋게 만들 수 있지만 AGE 섭취량을 잠재적으로 유해한 수준으로 높일 수 있습니다(8신뢰할 수 있는 소스).

실제로 건열은 조리되지 않은 식품의 수준보다 AGE의 양을 10~100배 증가시킬 수 있습니다(7Trusted Source).

지방과 단백질 함량이 높은 동물성 식품과 같은 특정 식품은 요리 중 AGE 형성에 더 취약합니다(7신뢰할 수 있는 소스).

These cooking methods may make food taste, smell, and look good, but they may raise your intake of AGEs to potentially harmful levels (8Trusted Source).

In fact, dry heat may increase the amount of AGEs by 10–100 times the levels of uncooked foods (7Trusted Source).

Certain foods, such as animal foods that are high in fat and protein, are more susceptible to AGE formation during cooking (7Trusted Source).

AGE가 가장 높은 식품에는 고기(특히 붉은 고기), 특정 치즈, 달걀 프라이, 버터, 크림 치즈, 마가린, 마요네즈, 오일 및 견과류가 포함됩니다.
튀긴 음식과 고도로 가공된 제품에도 높은 수준이 포함되어 있습니다.

따라서 귀하의 식단이 합리적으로 건강해 보이더라도 음식이 조리되는 방식 때문에 건강에 해로운 양의 유해한 AGE를 섭취할 수 있습니다.

Foods highest in AGEs include meat (especially red meat), certain cheeses, fried eggs, butter, cream cheese, margarine, mayonnaise, oils, and nuts. Fried foods and highly processed products also contain high levels.

Thus, even if your diet appears to be reasonably healthy, you may consume an unhealthy amount of harmful AGEs just because of the way your food is cooked.

 

SUMMARY

AGE는 신체 내부나 섭취하는 음식 내부에서 형성.

특정 조리 방법으로 인해 음식의 수준이 급등할 수 있습니다.

AGEs can form inside your body or the foods you eat. Certain cooking methods can cause their levels in food to skyrocket.

강아지건강 전문

www.dopza.com

When AGEs accumulate, they can seriously damage health

AGE 축적은 건강에 심각한 해를 줍니다

몸에는 유해한 AGE화합물을 자연적 제거하는 방법이 있습니다.

그러나 식단에서 AGE를 너무 많이 섭취하면 신체가 제거할 수 있는 것보다 더 빨리 AGE가 축적됩니다.

이는 신체의 모든 부분에 영향을 미칠 수 있으며 심각한 건강문제와 관련이 있습니다.

실제로 높은 수준은 대부분의 만성질환과 관련이 있습니다.

여기에는 심장병, 당뇨병, 간 질환, 알츠하이머병, 관절염, 신부전, 고혈압 등이 포함됩니다(신뢰할 수 있는 소스 9개, 신뢰할 수 있는 소스 11개, 신뢰할 수 있는 소스 11개, 신뢰할 수 있는 소스 12개).

한 연구에서는 559명 노인여성 그룹을 조사한 결과 혈중 AGEs 수치가 가장 높은 여성이 가장 낮은 수치를 가진 여성보다 심장병으로 사망할 가능성이 거의 2배 더 높은 것으로 나타났습니다(11신뢰할 수 있는 소스).

또 다른 연구에 따르면 비만 개인 그룹 중 대사증후군이 있는 사람은 그렇지 않은 사람보다 혈중 AGEs 수치가 더 높은 것으로 나타났습니다(13신뢰할 수 있는 소스).

#에스트로겐 #프로게스테론 수치가 불균형한 호르몬 질환 #다낭성난소증후군 있는 여성은 이 질환이 없는 여성보다 AGE 수치가 더 높은 것으로 나타났습니다(14신뢰할 수 있는 소스).

게다가 식이요법을 통한 AGE의 높은 섭취는 이러한 많은 만성 질환과 직접적으로 연관되어 있습니다(신뢰할 수 있는 소스 5개, 신뢰할 수 있는 소스 15개).

이는 AGE가 신체 세포에 해를 끼치고 산화스트레스와 염증을 촉진하기 때문입니다(16신뢰원, 17신뢰원, 18신뢰원).

장기간에 걸쳐 높은 수준의 염증은 신체의 모든 기관을 손상시킬 수 있습니다(19신뢰할 수 있는 소스).

Your body has natural ways of getting rid of harmful AGE compounds.

However, if you consume too many AGEs in your diet, they’ll build up faster than your body can eliminate them. This can affect every part of your body and is linked to serious health problems.

In fact, high levels are associated with the majority of chronic diseases.

These include heart disease, diabetes, liver disease, Alzheimer’s, arthritis, kidney failure, and high blood pressure, among others (9Trusted Source, 10Trusted Source, 11Trusted Source, 12Trusted Source).

One study examined a group of 559 older women and found those with the highest blood levels of AGEs were almost twice as likely to die from heart disease than those with the lowest levels (11Trusted Source).

Another study found that among a group of individuals with obesity, those with metabolic syndrome had higher blood levels of AGEs than those who were otherwise healthy (13Trusted Source).

Women with polycystic ovary syndrome, a hormonal condition in which levels of estrogen and progesterone are unbalanced, have been shown to have higher levels of AGEs than women without the condition (14Trusted Source).

What’s more, high consumption of AGEs through diet has been directly linked to many of these chronic diseases (5Trusted Source, 15Trusted Source).

This is because AGEs harm the body’s cells, promoting oxidative stress and inflammation (16Trusted Source, 17Trusted Source, 18Trusted Source).

High levels of inflammation over a long period can damage every organ in the body (19Trusted Source).

SUMMARY

AGE는 체내에 축적되어 산화스트레스와 만성염증을 일으킴.

이는 많은 질병의 위험을 증가시킵니다.

AGEs can build up in the body, causing oxidative stress and chronic inflammation. This increases the risk of many diseases.

 

 

Low-AGE diets may improve health and reduce the risk of disease

저-AGE 식단은 건강개선하고 질병위험을 줄임

동물 및 인간 연구에 따르면 식이 AGE를 제한하면 많은 질병과 조기 노화를 예방하는 데 도움이 됩니다(20신뢰할 수 있는 소스).

여러 동물 연구에 따르면 저 AGE 식단을 섭취하면 심장 및 신장 질환의 위험이 낮아지고, 인슐린 민감성이 증가하며, 혈액 및 조직의 AGE 수치가 최대 53%까지 낮아지는 것으로 나타났습니다(21신뢰원, 22신뢰원, 23신뢰원) , 24신뢰할 수 있는 소스, 25신뢰할 수 있는 소스).

인간을 대상으로 한 연구에서도 비슷한 결과가 관찰되었습니다.

건강한 사람과 당뇨병 또는 신장 질환이 있는 사람 모두의 식이 AGE를 제한하면 산화 스트레스와 염증의 지표가 감소했습니다(26신뢰원, 27신뢰원, 28신뢰원).

1년간의 연구에서는 비만 환자 138명을 대상으로 저연령 식단의 효과를 조사했습니다.

인슐린 감수성이 증가하고 체중이 약간 감소하며 AGE, 산화 스트레스 및 염증 수준이 낮아진 것으로 나타났습니다(29신뢰할 수 있는 소스).

한편, 대조군에 속한 사람들은 AGEs가 높은 식단을 따랐으며 하루에 12,000AGE 킬로유닛 이상을 섭취했습니다.

AGE 리터당 킬로단위(kU/l)는 AGE 수준을 측정하는 데 사용되는 단위입니다.

연구가 끝날 무렵에는 AGE 수준이 더 높았고 인슐린 저항성, 산화 스트레스 및 염증 지표가 나타났습니다(29신뢰할 수 있는 소스).

식이 AGE의 감소가 건강이점을 제공하는 것으로 나타났지만 현재 안전하고 최적의 섭취에 관한 지침은 없습니다(7신뢰할 수 있는 소스).

Animal and human studies suggest that limiting dietary AGEs helps protect against many diseases and premature aging (20Trusted Source).

Several animal studies have shown that eating a low-AGE diet results in a lower risk of heart and kidney disease, increased insulin sensitivity, and lower levels of AGEs in blood and tissues by up to 53% (21Trusted Source, 22Trusted Source, 23Trusted Source, 24Trusted Source, 25Trusted Source).

Similar results were observed in human studies. Restricting dietary AGEs in both healthy people and those with diabetes or kidney disease reduced markers of oxidative stress and inflammation (26Trusted Source, 27Trusted Source, 28Trusted Source).

A 1-year study investigated the effects of a low-AGE diet in 138 people with obesity. It noted increased insulin sensitivity, a modest decrease in body weight, and lower levels of AGE, oxidative stress, and inflammation (29Trusted Source).

Meanwhile, those in the control group followed a diet high in AGEs, consuming more than 12,000 AGE kilounits per day. AGE kilounits per liter (kU/l) are the units used to measure AGE levels.

By the end of the study, they had higher AGE levels and markers of insulin resistance, oxidative stress, and inflammation (29Trusted Source).

Although a reduction in dietary AGEs has been shown to offer health benefits, currently there are no guidelines regarding safe and optimal intake (7Trusted Source).

SUMMARY

식이성 AGE를 제한하거나 피하면 염증 및 산화스트레스 수준이 감소하여 만성질환 위험이 낮아지는 것으로 나타났습니다.

Limiting or avoiding dietary AGEs has been shown to reduce levels of inflammation and oxidative stress, thus lowering the risk of chronic disease.

 

So how much is too much?

그럼 얼마가 과다량인가요?

뉴욕의 평균 AGE 소비량은 하루 약 15,000AGE 킬로유닛으로 생각되며, 많은 사람들이 훨씬 더 높은 수준을 소비합니다(7Trusted Source).

따라서 고AGE 식단은 종종 1일 15,000 K유닛을 훨씬 초과하는 식단이라 하며, 이보다 훨씬 낮은 식단은 낮은 것으로 간주됩니다.

AGE를 너무 많이 섭취하고 있는지 대략적으로 알아보려면 식단을 고려해보세요.

굽거나 구운 고기, 고형지방, 전지방 유제품, 고도로 가공된 식품을 정기적으로 섭취한다면 상당히 높은 수준의 AGE를 섭취하게 될 것입니다.

반면, 과일, 야채, 콩과 식물, 통곡물 등 식물성 식품이 풍부한 식단을 섭취하고 저지방 유제품을 섭취하고 육류를 적게 섭취하면 AGE 수치가 낮아질 가능성이 높습니다.

수프나 스튜와 같이 습열로 식사를 정기적으로 준비하는 경우에도 낮은 수준의 AGE를 섭취하게 됩니다.

이러한 관점에서 볼 때 리터당 킬로단위로 표시되는 일반 식품의 AGE 양에 대한 몇 가지 예는 다음과 같습니다(7Trusted Source).

The average AGE consumption in New York is thought to be around 15,000 AGE kilounits per day, with many people consuming much higher levels (7Trusted Source).

Therefore, a high-AGE diet is often referred to as anything significantly above 15,000 kilounits daily, and anything well below this is considered low.

To get a rough idea of whether you’re consuming too many AGEs, consider your diet. If you regularly eat grilled or roasted meats, solid fats, full-fat dairy, and highly processed foods, you’re probably consuming fairly high levels of AGEs.

On the other hand, if you eat a diet rich in plant foods, such as fruits, vegetables, legumes, and whole grains, and consume low-fat dairy and less meat, your AGE levels will likely be lower.

If you regularly prepare meals with moist heat, such as soups and stews, you’ll also be consuming lower levels of AGEs.

To put this in perspective, here are some examples of AGE amounts in common foods, expressed as kilounits per liter (7Trusted Source):

달걀후라이 1개: 1,240 kU/l

스크램블 에그 1개: 75 kU/l

구운 베이글 57g(2온스): 100kU/l

신선한 베이글 2온스: 60kU/l

크림 1테이블스푼: 325 kU/l

전유 ¼컵(59ml): 3kU/l

구운 닭고기 3온스: 5,200 kU/l

수란 닭고기 3온스: 1,000 kU/l

감자튀김 3온스: 690kU/l

구운 감자 3온스: 70kU/l

구운 스테이크 3온스(85g): 6,600kU/l

쇠고기 조림 3온스: 2,200 kU/l

  • 1 fried egg: 1,240 kU/l
  • 1 scrambled egg: 75 kU/l
  • 2 ounces (57 grams) of toasted bagel: 100 kU/l
  • 2 ounces of fresh bagel: 60 kU/l
  • 1 tablespoon of cream: 325 kU/l
  • ¼ cup (59 ml) of whole milk: 3 kU/l
  • 3 ounces of grilled chicken: 5,200 kU/l
  • 3 ounces of poached chicken: 1,000 kU/l
  • 3 ounces of French fries: 690 kU/l
  • 3 ounces of baked potato: 70 kU/l
  • 3 ounces (85 grams) of broiled steak: 6,600 kU/l
  • 3 ounces of braised beef: 2,200 kU/l

SUMMARY

정기적으로 고온에서 음식을 조리하거나 다량의 가공 식품을 섭취하는 경우 AGE 수치가 높을 수 있습니다.

If you regularly cook foods at high temperatures or consume large amounts of processed foods, your AGE levels are probably high.

Tips to reduce AGE levels

AGE 수준을 낮추는 팁

몇 가지 전략이 AGE 수준을 줄이는 데 도움이 될 수 있습니다.

Several strategies can help you reduce your levels of AGEs.

Choose different cooking methods

다양한 요리 방법을 선택하세요

AGE 섭취를 줄이는 가장 효과적인 방법은 더 건강한 요리방법을 선택하는 것입니다.

건조하고 센 불로 요리하기보다는 찌기, 수란, 삶기, 찌기 등을 시도해 보세요.

더 낮은 온도에서 더 짧은 기간 동안 습열로 요리하는 것은 모두 AGE 형성을 낮게 유지하는 데 도움이 됩니다(7신뢰할 수 있는 소스).

또한 식초, 토마토 주스 또는 레몬 주스 같은 산성 재료로 고기를 요리하면 AGE 생성을 최대 50%까지 줄일 수 있습니다(7Trusted Source).

금속 위에 직접 요리하는 것이 아니라 세라믹 표면 위에서 요리하는 것도 AGE 생성을 줄일 수 있습니다.

슬로우 쿠커는 음식을 요리하는 가장 건강한 방법 중 하나로 생각됩니다.

The most effective way to reduce your intake of AGEs is to choose healthier cooking methods.

Rather than using dry, high heat for cooking, try stewing, poaching, boiling, and steaming.

Cooking with moist heat, at lower temperatures, and for shorter periods, all help keep AGE formation low (7Trusted Source).

In addition, cooking meat with acidic ingredients, such as vinegar, tomato juice, or lemon juice, can reduce AGE production by up to 50% (7Trusted Source).

Cooking over ceramic surfaces — rather than directly on metal — can also reduce AGE production. Slow cookers are thought to be one of the healthiest ways to cook food.

Limit foods high in AGEs

AGEs가 높은 음식을 제한하세요

튀긴 음식과 고도로 가공된 음식에는 더 높은 수준의 AGE가 포함되어 있습니다.

동물성 식품 같은 특정 식품도 AGE가 더 높은 경향이 있습니다.

여기에는 고기(특히 붉은 고기), 특정 치즈, 달걀 프라이, 버터, 크림 치즈, 마가린, 마요네즈, 오일, 견과류가 포함됩니다.

이러한 음식을 제거하거나 제한하고 대신 AGE가 더 낮은 신선하고 자연 식품을 선택하십시오.

예를 들어, 과일, 야채, 통곡물과 같은 음식은 요리한 후에도 수치가 더 낮습니다(7신뢰할 수 있는 소스).

Fried and highly processed foods contain higher levels of AGEs.

Certain foods, such as animal foods, also tend to be higher in AGEs. These include meat (especially red meat), certain cheeses, fried eggs, butter, cream cheese, margarine, mayonnaise, oils, and nuts (7Trusted Source).

Try to eliminate or limit these foods and instead choose fresh, whole foods, which are lower in AGEs.

For example, foods such as fruits, vegetables, and whole grains have lower levels, even after cooking (7Trusted Source).

Eat a diet full of antioxidant-rich foods

항산화물질이 풍부한 음식으로 가득한 식단을 섭취하세요

실험실 연구에서 비타민 C 및 #케르세틴 같은 천연 항산화제는 AGE 형성을 방해하는 것으로 나타났습니다(30신뢰할 수 있는 소스).

또한 여러 동물 연구에 따르면 일부 천연 식물 페놀은 AGE의 건강에 부정적 영향을 줄일 수 있는 것으로 나타났습니다(31신뢰원, 32신뢰원).

그 중 하나는 심황에서 발견되는 화합물인 #커큐민 입니다.

포도, 블루베리, 라즈베리 같은 어두운 과일의 껍질에서 발견되는 레스베라트롤도 마찬가지로 도움이 될 수 있습니다(31신뢰원, 32신뢰원).

따라서 다채로운 과일, 야채, 허브, 향신료로 가득 찬 식단은 AGE의 해로운 영향에서 보호하는 데 도움이 될 수 있습니다.

In laboratory studies, natural antioxidants, such as vitamin C and quercetin, have been shown to hinder AGE formation (30Trusted Source).

Moreover, several animal studies have shown that some natural plant phenols can reduce the negative health effects of AGEs (31Trusted Source, 32Trusted Source).

One of these is the compound curcumin, which is found in turmeric. Resveratrol, which can be found in the skins of dark fruits like grapes, blueberries, and raspberries may likewise help (31Trusted Source, 32Trusted Source).

Therefore, a diet full of colorful fruits, vegetables, herbs, and spices may help protect against the damaging effects of AGEs.

Get moving 움직이기

식단 외에도 활동적이지 않은 생활방식으로 인해 AGE 수준이 급등할 수 있습니다.

대조적으로, 규칙적 운동과 활동적 생활방식은 신체의 AGE 양을 줄이는 것으로 나타났습니다(신뢰할 수 있는 소스 33개, 신뢰할 수 있는 소스 34개).

17명의 중년 여성을 대상으로 한 한 연구에 따르면 하루에 걷는 횟수를 늘린 사람들은 AGE 수준이 감소한 것으로 나타났습니다(33신뢰할 수 있는 소스).

Aside from diet, an inactive lifestyle can cause AGE levels to skyrocket.

In contrast, regular exercise and an active lifestyle have been shown to reduce the amount of AGEs in the body (33Trusted Source, 34Trusted Source).

One study in 17 middle-aged women found that those who increased the number of steps they took per day experienced a reduction in AGE levels (33Trusted Source).

SUMMARY

더 건강한 조리방법을 선택하고, AGE가 많이 함유된 음식을 제한하고, 항산화물질이 풍부한 음식을 더 많이 섭취하고, 규칙적 운동은 모두 신체의 AGE 수치를 낮추는 데 도움이 될 수 있습니다.

Choosing healthier cooking methods, limiting foods high in AGEs, eating more antioxidant-rich foods, and exercising regularly can all help reduce AGE levels in the body.

결론 The bottom line

현대식 식단은 신체의 유해한 AGE 수치를 높이는 데 기여하고 있습니다.

높은 AGE 수치는 대부분의 만성질환과 관련이 있기 때문에 이는 우려스러운 일입니다.
좋은 소식은 몇 가지 간단한 전략으로 레벨을 낮출 수 있다는 것입니다.

건강을 보호하려면 전체 식품, 건강한 조리 방법, 활동적인 라이프스타일을 선택하세요.

Modern diets are contributing to higher levels of harmful AGEs in the body.

This is concerning, as high AGE levels are linked to the majority of chronic diseases. The good news is that you can lower your levels with a few simple strategies.

Choose whole foods, healthier cooking methods, and an active lifestyle to protect your health.

 
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